Csontritkulás

 
A Flabélos csontritkulásra kifejtett hatása 3 szinten valósul meg:
*javítja a keringést, tehát könnyebben bejutnak a nyomelemek 
*fokozza a csontépítő sejtek működését, csökkenti a csontbontó sejtek működését
*húzást- nyomást gyakorol a csontokra, így átépül a csont szerkezete

Mit jelent pontosan a csontritkulás?

Az oszteoporózis azt jelenti, hogy a csontok ellenálló képessége, sűrűsége, szilárdsága csökken, szerkezete megváltozik, a csontok törékenyek lesznek, így növekedik a hirtelen, váratlan törések kockázata. A betegség szó szerinti jelentése „porózus csont”, mely arra utal, hogy csökken a csont sűrűsége és ereje. A betegség gyakran tünet- és fájdalommentesen fejlődik ki.

A csontsűrűség (a csontrendszer ásványi anyag tartalmának foka) úgy 25-30 éves korunkig növekszik, majd elkezd csökkeni és ezáltal fokozottan törékennyé válnak a csontok.

A betegek és hozzátartozóik azt veszik észre, a tartásuk meggörnyedt, tartósan nem tudják "kihúzni" magukat, fáradtnak, gyengének érzik a hátukat, a testmagasságuk csökken.

A csontritkulás kialakulása lassú folyamat. Csak későn okoz tüneteket, gyakran akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a csonttömeg veszteség olyan nagyfokú, hogy nem bírja el a megszokott terhelést és a csökkent szilárdságú csont, akár teljesen váratlanul, eltörik. A csont szilárdságát főként a csont sűrűsége és a csont szerkezete határozza meg. A jelentősen erős fájdalom akkor alakul ki, mikor az idősebb korban gyakori esések során valamelyik csont eltörik.

30 éves korig általában több csontot építünk, mint veszítünk. Az életkor előrehaladtával azonban a csontszövet lebomlásának folyamata gyorsabbá válik, mint a csontépítésé, így fokozatosan veszítünk a csonttömegből, csontsűrűségből. Jellegzetes tünete nincsen.

Hová vezet?

Csontritkulás kezelés nélkül szinte biztosan töréshez vezet, melynek 50 év felett maradandó életszínvonalat károsító hatásai maradnak pl: Csípőtörés következtében a betegek kb. 20%-a magatehetetlenné válik, és kb. 50%-a élete végéig ellátásra szorul.

Kiket érint leginkább?

Magyarországon a női lakosság 10%-át, az 50 év felettiek 30%-át érinti. Férfiak fele annyian szenvednek csontritkulásos megbetegedésben, de őket is érinti.

Kockázati tényezők

- Életkor - csonttömeg az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken.

- Nem - Az 50 év feletti nőknél a legnagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata.

- Etnikum - Kutatások szerint a kaukázusi és ázsiai nőknél a legvalószínűbb a betegség kialakulása.

- Csontozat és testsúly - Az alacsony, vékony nőknél nagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata.

- Genetika - Az öröklődés az egyik legnagyobb kockázati tényező a csontritkulás esetében.

- Korábbi csonttörések

- Bizonyos gyógyszerek - A szteroidok hosszú távú alkalmazása növeli a csontritkulás kockázatát.

A csontritkulás megelőzése

- Rendszeres testmozgással

- Magas kalciumtartalmú étrenddel

- Étrend-kiegészítőkkel

- D-vitamin, mely a kalcium felszívódásához szükséges

- Csökkentse az alkoholfogyasztást és ne dohányozzon!

A csontritkulás és a FLABéLOS

A FLABéLOS egy jó alternatívája a mozgásnak, főleg az idősebb korosztály számára, melyet leginkább érinthet a csontritkulás. A mozgás segíti a csonttömeg képződést, így fontos, hogy idősebb korban is mozogjunk valamit. Ez azonban a kor előrehaladtával egyre nehézkesebben valósítható meg.

A készüléken történő 10 perces edzés során testünk annyi izommunkát végez, mint hagyományos edzőtermi körülmények között 50 perc alatt.

A FLABéLOS egy teljes testvibrációs elven működő készülék, mely orvostechnikai eszköz minősítéssel rendelkezik. Orvosi kutatások tanúsága szerint sikerrel alkalmazták ezt a technikát az asztronauták körében, akik a súlytalanság állapotában fokozottan veszélyeztetettek, hiszen az izomsorvadás és csonttömeg vesztés is hatványozottan érinti őket. Ezt alapul véve az idősebb korosztály is sikerrel alkalmazhatja, hiszen az ő esetükben is segíthet növelni a csonttömeget. Így az alternatív mozgás kedvező élettani hatásai mellett javasoljuk mindenkinek, hogy a Flabélosnak más pozitív vonatkozását is megtapasztalja saját magán, mellékhatások nélkül.

Ellenjavallatok

Akinek már volt kompressziós csigolyatörése-azaz spontán összeroppant a csigolyája – illetve akinek spontán csonttörése volt, vagyis mindenféle trauma nélkül, magától tört a csontja, nem javasolt a Flabélos használata. Ez irányban még nem történt kutatás, mert nagy rizikóval jár

Források:
Tudomány és életmód: https://tudomanyeseletmod.shp.hu/hpc/web.php?a=tudomanyeseletmod&o=csontritkulas_bevezeto